Posted on

Ge köket ett lyft med enkel renovering

Köket kan ibland kallas för husets eller bostadens hjärta. Här spenderar man en hel del tid, antingen själv eller tillsammans med familjen. Man kan inte bortse från att köket slits en del med tiden men även en enklare renovering kan göra en hel del. Många saker i en enkel renovering kan man dessutom göra på egen hand om man så vill.

Byta köksluckor

Köksluckorna är i regel en sådan sak som kan slitas fort. Många skåp och lådor öppnas flera gånger per dag och det är lätt hänt att man råkar spilla på dem. Ibland går fläckarna bort, men några gånger kan man ha otur och de stannar kvar. Just att byta utseende på köksluckorna kan lyfta köket rejält utan att det varken är svårt eller innebär en stor kostnad. Man kan antingen välja att byta ut luckor och lådfronter helt, eller så målar man om dem och byter handtagen.

Ge köket en ny blandare

Gamla kranar i köket kan ha sin charm men tids nog blir de utslitna. Köper man en ny diskbänk är det ofta som så att man vill ha en ny kran och även till den gamla bänken kan det vara snyggt med något mer modernt. När kranen blir utsliten kan den också börja droppa vatten och det blir dyrt i längden. En gammal kran kan det vara svårt att hitta reservdelar till och då kan ett kranbyte vara lösningen. Dessutom ger en ny kran köket ett stort lyft.

Byt utseende på köksbänkarna

Köksbänkar finns i flera olika material och varianter. Några av dem kräver mer underhåll än andra. En bänk i trä är känslig för värme och fukt. Den kan också skadas av knivar. En stålbänk kanske inte ser så charmig ut men den är i stort sett underhållsfri. Det finns också bänkar i plastmaterial som tål fukt väldigt bra. Om man har en bänk man inte är helt nöjd med går det ofta att göra om den. En bänk i trä kan man slipa och måla. Det går också bra att klä den med självhäftande dekorplast. En bänk i rostfritt stål är det dock inte så lätt att göra något med. Kanske är ett alternativ då att byta ut hela bänken, även om det kan kosta en slant.