Posted on

Ta hand om din tandhälsa

Alla önskar sig nog friska tänder och en sund munhälsa genom hela livet. Men det är inte något som kommer gratis. Man måste ta hand om sina tänder varje dag för att de ska hålla sig friska och starka. Det innebär att du måste tänka noga över vilken tandborste du väljer och även använda tandtråd. Många tror att det räcker med att borsta tänderna noga varje dag men så är inte fallet. Utan tandtråd kommer du inte åt överallt och det kommer inte att bli riktigt rent mellan tänderna. Tandtråd ska användas två gånger om dagen i samband med tandborstning.

Hur märker jag om något är fel med min munhälsa?

Det finns flera tecken på att allt inte står rätt till i din mun. Dessa bör du vara väldigt uppmärksam på då de kan utveckla sig till större problem om de inte åtgärdas. Det kan till exempel vara att du känner smärta i dina tänder eller tandkött, att det blöder när du borstar tänderna eller att du har en konstant dålig andedräkt. Om du upptäcker någon av dessa problem bör du ta kontakt med en tandläkare som gör tandblekning hemma så snart du kan. Om man inte åtgärdar problemen i tid kan det i värsta fall leda till tandlossning vilket man vill undvika till varje pris.

tandblekning hemma direkt för gula tänder

Lär dina barn om tandhälsa

Om du har barn är det viktigt att de tidigt lär sig hur de ska sköta sin mun. Redan när din bebis får sin första tand ska du börja borsta denna med en tandkräm som är särskilt framtagen för barn. Upp till de är cirka 7 år bör du hjälpa dem med tandborstningen så det blir riktigt gjort. Det är också viktigt att du pratar med dina barn om varför det är viktigt att sköta om sina tänder. Det är också något som de lär sig om i skolan.

Glöm inte att tänka på vad du äter

Att sköta tandhälsan inkluderar även att tänka på det du äter och dricker. Vi vet alla att vi ska undvika socker i största möjliga mån. När du väl äter socker ska du inte springa och borsta tänderna direkt efteråt. Då är det bättre att dricka ett glas vatten. Även syrliga saker som citron och liknande har en negativ påverkan på tänderna. Var därför försiktig om du gillar att dricka citronvatten eller liknande. När det kommer till dryck är vatten absolut det bästa. Du ska undvika att dricka kolsyrat eller drycker som är sötade. Då kommer dina tänder att må som bäst.