Välj rätt toalett

Om du är mitt uppe i en badrumsrenovering eller om du ska bygga ett helt nytt hus då kan det vara relevant att fundera över hur du vill att ditt badrum ska se ut, hur det ska fungera praktiskt och vilken känsla du vill ha i rummet. En väsentlig del av rummet är förstås toaletten, det gäller både själva toalettstolen, sitsen, locket och spolfunktionen. Nedan kan du läsa mer om samtliga delar.

Toalettstolen

Det kanske låter märkligt, men det finns en uppsjö av olika toalettstolar på marknaden. Allt anpassningsbart efter just dina önskemål och ditt badrum. Med det i åtanke så måste toaletten också uppfylla en del praktiska kriterier för att fungera. Det bästa sättet att slippa kaos är att ta hjälp av en firma som arbetar med badrum, avlopp eller som är specialister på toalettstolar.

Sedan toaletten blev en del av hemmet har den fått högre krav på sig både praktiskt och estetiskt. Numera räcker det inte att ha ett utedass på gården för samtliga grannar utan ditt badrum måste ha toalett, handfat och dusch eller badkar. Det finns många olika modeller av toalettstolar både för dig som föredrar en klassisk stil och för dig som letar efter något mer modernt. Du kanske inte ens har reflekterat över att det finns olika modeller innan du började renovera heller.

Några av de många alternativen du behöver ta ställning till när det gäller själva toalettstolen är hur foten ser ut samt om du vill att den ska ha några speciella tekniska effekter, exempelvis system för självspolning och liknande. Hur nederdelen av toalettstolen ser ut påverkar främst den estetiska aspekten eftersom alla toalettstolar på marknaden måste uppfylla en del praktiska krav. Samtidigt kan du kanske utnyttja golvutrymmet i ditt badrum bättre baserat på vilken typ av toalettstol du väljer.

Locket, sitsen och spolfunktionen

De här delarna av toaletten fyller naturligtvis också en del praktiska funktioner. Framför allt så fyller spolfunktionen en viktig praktisk del av toaletten. Däremot kan du kanske tänka mer estetiskt när det kommer till hur locket och sitsen på toaletten ska se ut. Naturligtvis måste även de här delarna av toaletten uppfylla vissa praktiska krav, men det är framför allt hur de delarna ser ut som påverkar hur toaletten som helhet ser ut i ditt badrum.

I valet av de här delarna är det också viktigt att ha helhetsbilden av ditt badrum i åtanke. Om du har ett särskilt tema eller en särskild färg i ditt badrum kan du med fördel låta det återspegla sig i valet av lock och sitsen på toaletten också.