Posted on Leave a comment

Drömmen om att köpa båt 

Har du börjat fundera på att köpa båt så finns det en del saker som kan vara smart att tänka på innan du slår till. Det handlar inte bara om vilken sorts båt du själv gillar utan också om hur du vill använda den och vilken nautisk kompetens du har eller funderar på att skaffa dig. Precis som med allt annat så gäller att bra båtvagn och förberedelser ger bättre förutsättningar för ett framtida båtliv precis som du vill ha det. 

 

Typ av båt 

Det första valet är ofta mellan typen av båt. Det är många seglare som aldrig i livet skulle skaffa sig en motorbåt och andra som tycker precis tvärtom. Vilket som föredras kan bero på tidigare erfarenheter av båtliv, förkunskaper eller rent allmänt vilken bild som finns av det framtida livet som båtägare. 

 

Segelbåt 

Handen på hjärtat, kan du segla? Klarar du att bedöma vindar och hantera allt som hör till seglingens ädla konst? Är du beredd att lära dig det som behövs om du inte redan kan? Ja, då är en segelbåt kanske rätt för dig. Det är helt underbart att segla ut i skärgården med bara måsarnas skrin och smällandet från seglen när vinden ändrar sig lite. Skota hem, gå upp mot vinden, känn naturens krafter och vattenstänk. Välj en segelbåt av lagom storlek så du kan hantera den utan problem. Ta råd från erfarna seglare och var noga med att kontrollera utrustningen. Segel är dyrt att köpa. 

 

Motorbåt 

Den som föredrar motorbåt har oändligt mycket att välja på i olika prisklasser. Snabbgående båtar med dundrande motorer som kan ta dig fram i hög hastighet över öppet vatten kräver dock en hel del av dig som förare, så det är inget för den oerfarna. Däremot är det överkomligt med vanliga fritidsbåtar för familjeutflykter, sådana båtar kan även nybörjare hantera om det bara sker med respekt för säkerhet och vädrets makter. 

 

Säkerhet på sjön 

När du ska köpa din båt kommer också frågan om säkerhet upp på agendan. Flytvästar till alla ombord är förstås en självklarhet, men vad behövs det mer? För att navigera kan en GPS kännas säkert, men om den slutar fungera är du ganska ställd utan sjökort. För att kontakta anhöriga om det händer något kan en mobiltelefon vara tillräcklig i vissa fall, men bara om det finns täckning, om den är laddad och om den inte hamnat i vattnet. Ta med en powerbank och ha mobilen i vattentät påse som säkerhetsåtgärd. 

 

När det är dags för köp 

Gå på båtmässor, prata med folk på varv och båtklubbar. Det kan finnas både nya och begagnade båtar som är exakt det du vill ha. Kontrollera motorn noga och ta reda på driftsekonomin i förväg. När du bestämt dig så ska du allra först teckna en bra båtförsäkring så du är garderad om något oväntat händer. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *