Posted on Leave a comment

Lån på olika sätt

Att man ibland behöver ta snabba lån för att finansiera något är inget nytt. Du kanske vill låna pengar för att köpa en ny bostad eller en ny bil. Det kan också handla om lån för att finansiera en semester, ett bröllop eller nya möbler. Banker har varit den traditionella långivaren men idag finns ockå andra aktörer som erbjuder lån. Det finns alltså många olika sätt att låna pengar på och alla sätt har sina för- och nackdelar.

Lån på en bank
Att låna pengar från en bank var länge det enda sätt som fanns tillgängligt för privatpersoner för lån. Fortfarande vänder sig många till de traditionella bankerna för bostadslån. Fördelen med en bank är att de noggrant kontrollerar din privata ekonomi innan de beviljar ett lån. De granskar din lön, din förmögenhet, casino genre online, andra eventuella lån och din familjesituation för att se att du har betalningsförmågan att betala tillbaka lånet. Ett bostadslån från en bank har relativt låg ränta och lång uppläggningstid. Det är med andra ord ett tryggt sätt att låna pengar på. Nackdelen är förstås att banken inte alltid beviljar det lån du önskar. Om banken anser att du inte har betalningsförmågan kommer säkerheten att vara för låg för dem och banken säger då nej till att bevilja dig ett lån. När det kommer till just ett bostadslån finns också andra faktorer som banken måste förhålla sig till. Till exempel måste du kunna lägga in 15 procent i en kontantinsats och klara de amorteringskraven som finns.

Lån på andra låneinstitut
De senaste decennierna har det vuxit fram många andra låneinstitut. Många är kopplade till företag inom detaljhandeln. Du har säkert fått erbjudande från företag som IKEA och ICA. Det finns också andra företag som gått in i lånvärlden och som bara fokuserar på just lån. Fördelen med dessa låneinstitut är att det ofta är enklare att få ett lån. Det betyder dock inte att alla alltid beviljas lån. Nackdelen är att dessa alternativa låneinstiut ofta tar ut en högre ränta än de traditionella bankerna. Det innebär att lånen blir dyrare för låntagaren. Avbetalningstiden är också ofta ganska korta. Du måste alltså betala tillbaka lånet inom en snar framtid.

SMS-lån och snabblån
Förutom att låna pengar från en bank eller ett annat låneinstitut finns idag också så kallade SMS-lån och snabblån. Genom att bara skicka ett SMS kan du alltså få ett lån. För- och nackdelen med dessa lån är att det är väldigt enkla att få. Även om du har betalningsanmärkningar kan du bli beviljad ett lån. Det kan ju så klart vara en fördel för den som snabbt måste få loss lite pengar men det finns också en risk att man lånar mer pengar än man egentligen har råd att låna. Räntan på SMS-lån och snabblån är mycket hög. Det är alltså mycket dyra lån och återbetalningstiden är ofta kort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *