Posted on

Så väljer du rätt autoklav

Om du arbetar i en miljö där du använder verktyg som behöver steriliseras kan du göra det enkelt och snabbt med hjälp av en autoklav. Det berör till exempel sjukhus och tatuerare. En autoklav påminner om en diskmaskin och man använder vattenånga för att sterilisera de olika verktygen. Det finns autoklavar i många olika storlekar så först bör du tänka på vilka typer av verktyg du ska sterilisera. Om det handlar om ett större sjukhus så lär det behövas en större modell än om det handlar om en enskild tatuerare. Därför bör du alltid först se över dina behov när det kommer till att investera i en autoklav.

Olika typer av klassificeringar när det kommer till autoklav

En autoklav kan komma med många olika klassificeringar. Om en autoklav har klass S så betyder det att den främst är lämpad för att sterilisera fasta material. Det går inte att använda en sådan autoklav om du vill sterilisera textiler. Om det rör sig om en klass N maskin så fungerar den främst med vätskor och fasta produkter som är opackade. Klass B är den smidigaste om du ska sterilisera flera olika typer av saker eftersom den är väldigt mångsidig. Istället för att köpa flera maskiner kan du istället satsa på en enskild autoklav som är klassificerad med B.

Här kan du beställa din autoklav

Om du och din arbetsplats är i behov av en autoklav kan ni enkelt beställa en sådan på nätet. Det är främst webbutiker som fokuserar på medicinsk utrustning som erbjuder dessa maskiner. Du brukar normalt inte kunna beställa en sådan om du inte först skapar ett konto hos butiken. Många kräver även att du ska registrera dig som företag. Detta framgår alltid i samband med din registrering. Så snart ditt konto är registrerat kan du beställa utan problem.

Vad kostar en autoklav och hur ska jag tänka kring priset?

Priset för en autoklav varierar men räkna med att de minsta modellerna kostar omkring 20 000 kronor. Om du har ett lite mindre företag måste du alltså räkna på om en sådan är värd priset. På ett sjukhus eller laboratorium där den används dagligen kommer den göra mer nytta gör pengarna. Vissa har även tillbehör du kan köpa till i form av skrivare och annat. En sådan kostar ungefär 3 000 kronor utöver själva maskinen. Det finns även maskiner som kostar mer än 100 000 kronor med alla funktioner man kan tänka sig. Först bör du analysera ditt företags behov och sedan välja autoklav baserat på detta och hur den kommer användas.