Posted on Leave a comment

Slipa golv själv, inga problem 

Har du ett gammalt vackert trägolv och vill behålla det i nyskick bör du slipa det med jämna mellanrum. Även om du inte är den händigaste, klarar du helt säkert av att slipa ditt golv själv. Det viktigaste är att du följer instruktionerna ordentligt. Ett massivt trägolv kan du slipa flera gånger, det spelar ingen roll om det är ett golv av plank, en fiskbensparkett, eller en fransk parkett. Har du en lamellparkett bör du helst inte slipa golvet fler än två gånger innan du byter ut det. Varje gång du slipar en lamellparkett minskar ytskiktet med ungefär en millimeter, och det tunnaste lamellparkettgolvet har endast ett ytskikt på 2,5 millimeter. Skulle du ha ett golv av fanér bör du vara försiktig med att slipa det själv om du inte har goda kunskaper – klicka här. 

Förbered inför golvslipning 

Innan du börjar med slipningen, bör du tömma rummet på möbler, tavlor och andra saker som till exempel hyllor som hänger på väggarna bör tas ner annars blir de väldigt dammiga. Det är viktigt att du även förbereder ett bra ställe att förvara möblerna under tiden, för det tar tid att slipa och ytbehandla golv. Golvslipmaskinen bör kunna kopplas in i ett uttag som tar en säkring på 16 Ampere (A). Skulle det vara så att golvet är bonat, bör du använda lacknafta först för att få bort allt bonvax. Om du inte gör det kommer vaxet att fastna i golvet och slippappret går inte att använda. Det gäller även om det finns spackel eller limrester kvar, men dessa kan du smidigt skrapa bort. Det är också viktigt att titta efter så att golvbrädorna sitter ordentligt fast. För att lättare komma åt när du slipar längs med väggarna, bör du ta bort alla golvsocklar. Det sista som måste göras innan du börjar slipa är att tvätta golvet, låta det torka ordentligt och till sist dammsuga. 

Så här slipar du golvet bäst 

När du börjar slipa golvet första gången ska du använda ett slippapper som är grovt, korn 40–60. Detta slippapper tar bort alla ojämnheter och allt gammalt lack som finns, golvet ska slipas tills det är helt jämnt. Du kommer få slipa många gånger och mellan varje slipning är det viktigt att dammsuga. Ha inte för bråttom med att byta till finare slippapper, då tar jobbet bara längre tid. När du startar slipmaskinen måste valsen vara uppfälld, därefter ska du börja gå innan du låter slipvalsen fällas ned, och stanna absolut inte när slipvalsen är nere. Däremot ska den fällas upp innan du är framme vid den motsatta väggen. Slipmaskinen ska också alltid fällas upp innan du flyttar eller stannar den. Om du stannar när valsen är nere riskerar det att golvet blir vågigt och gropigt. När golvet är slätt övergår du till finare slippapper, och hörnen slipas bäst för hand. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *